soundcloud

Burgers en de politie mogen de oren ook online open gaan zetten. SoundCloud is het op een na grootste platform dat gebruikers de mogelijkheid geeft hun audio te uploaden, op te nemen, promoten en delen. Muzikanten en verhalenvertellers kunnen hierop naar hartelust vanalles delen. Elke upload krijgt een unieke URL en anderen kunnen het becommentariëren.

Toch zijn er (naast podcasts en andere online audiovormen) ook aanwijzingen te vinden voor misdaad. Monitoring tool SnapTrends vond bijvoorbeeld op Soundcloud rap track van een bendelid dat te maken had met de moord op een tiener uit Racine (VS).

Op 5 november werd onder ander Silk Road 2.0 offline gehaald, na de aanhouding in San Francisco van Blake Benthall, beter bekend als Defcon. Hij wordt gezien als eigenaar van de illegale marktplaats Silk Road 2.0. Silk Road 2.0 draait circa 8 miljoen dollar (6,4 miljoen euro) omzet per maand, schat justitie. Het duurde lang voordat zijn identeit bekend werd. Maar Blake was een natuurkundestudent die ook gewoon actief was op Facebook en Twitter en bijvoorbeeld Valentijns liedjes zong die hij online op Soundcloud deelde:

Maar Soundcloud wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door jihadisten die er verhalen over Al-Qaeda en de Islamische Staat (ISIS) delen. Varierend van Al-Awlaki, Bin Laden tot preken over Al-Baghdadi, en martelaarschap.

soundcloud2

Via Twitter en andere social media worden deze soundcloud links weer verder verspreid:

Vanaf oktober 2014 begon IS radio Al-Bayyab it te zenden op SoundCloud.


Hoewel de nodige content indruist tegen de gebruiksvoorwaarden van SoundCloud, zijn er enkele duizenden accounts van jihadisten waarop materiaal is te vinden dat geweld en terrorisme verheerlijkt:

Bronnen: WISCNews, Memri, Vice

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *