De complexiteit in Rotterdam neemt snel toe, zowel in de samenleving als op het gebied van veiligheid). Hierdoor blijkt er bij de Gemeente Rotterdam in toenemende mate behoefte aan real time inzicht en overzicht van de stand van zaken op zowel straat-, gebieds- en stadsniveau. Tegenwoordig is er veel signalering op straat, maar nog veel te weinig data wordt verzameld, gedeeld, beoordeeld, ge?nterpreteerd en vertaald; er wordt nog veel (te) weinig mee gedaan. Met de Spitter-App richt de Gemeente Rotterdam zich op alle collegiale waarnemingen die nu nog niet of onvoldoende geregistreerd worden. Zij legt extra focus op informatiegestuurd werken, het op de smartphone delen en benutten van alle gemelde data? 100% persoonlijk, binnen relevante context en op elk gewenst moment qua tijdstip ?n locatie.

Met tienduizenden meldingen per jaar zijn handhavers veel tijd kwijt aan papierwerk om deze administratief af te handelen. Dit gaat ten koste van de focus op hun kerntaak; aanwezigheid op straat. Hoe kunnen we techniek inzetten om het doen van meldingen sneller, effectiever en vooral gebruiksvriendelijk te maken? En hoe maken we een groep drukbezette stadswachten enthousiast om een nieuwe tool te gaan gebruiken?

Rotterdam zet zich in voor veilige en schone wijken waar het prettig wonen is. Toezicht en handhaving speelt hierbij een belangrijke rol. De dagelijkse aanwezigheid van stadswachten in de wijken draagt bij aan het veiligheidsgevoel van Rotterdammers. Zij signaleren als eerste problemen in de buurt en zijn het directe, laagdrempelige aanspreekpunt van burgers met de gemeente.

Met de Spitter app wordt het gehele meldproces digitaal afgehandeld en zijn handhavers vaker aanwezig op straat. Door inzicht in meldingen van collega?s weten zij wat er speelt in de buurt en wordt er informatiegericht gewerkt.

Alle data bij elkaar geeft een goed beeld van de stand van zaken in de Rotterdamse wijken. Dashboarding is een interessante tool om op basis van deze data ontwikkelingen en trends te signaleren. Zo helpt technologie bestuurders bij het ontwikkelen van beleid voor een veilige en leefbare stad. Samen met de Gemeente Rotterdam zetten we hier dan ook op in bij doorontwikkeling van Spitter en toekomstige applicaties.

 


Bronnen: Gemeente Rotterdam, BitFactory

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *