Ushahidi (betekent ‘getuigenis’ in het Swahili) is gratis open source software voor informatiegaring, -visualisatie en om gebeurtenissen interactief in kaart te brengen.

Oorspronkelijk was Ushahidi een website die werd ontwikkeld om het geweld te Kenia in kaart te brengen, dit na de uitslag van de verkiezingen in het begin van 2008. Hierop kon de Keniaanse bezoeker precies aangeven waar de rellen en demonstraties plaatsvonden. Zo’n 45.000 Kenianen gebruikten deze tool dagelijks om elkaar van de belangrijke gebeurtenissen en plaatsen op de hoogte te houden. Net door de koppen bij elkaar te steken werd kennis en expertise met elkaar uitgewisseld, waardoor het idee in een paar dagen al snel vorm kreeg en het uiteindelijk een succes werd.[2]

Sindsdien wordt Ushahidi wereldwijd gebruikt, bijvoorbeeld na grote rampen, zoals de aardbeving in Ha?ti en Chili. De bevolking kan online en via sms precies aanwijzen welke gebouwen zijn ingestort, waarop de hulpverlening plaatselijk kan inspelen. Slachtoffers kunnen eveneens zo familie aan de andere kant van de wereld laten weten dat hun huis, of dat van oma, is ingestort. Onder andere tijdens de bosbranden in Rusland gedurende 2010 had de schade veel groter kunnen zijn als er geen gebruik was gemaakt van Ushahidi. Degenen die de brandhaarden bestreden, maakten met behulp hiervan een internetapplicatie, waarvoor ze informatie van burgers gebruikten om in kaart te brengen wat de beste routes waren om de branden te blussen. “Ushahidi zorgt ervoor dat mensen worden gehoord en informatiekanalen democratischer worden; het moedigt burgerparticipatie aan”, zegt medeoprichter?Juliana Rotich.

Bij een Ushahidi-toepassing kan het publiek op verschillende manieren, bijv. email, sms, twitter, webformulier, rapporteren over relevante gebeurtenissen. Ushahidi checkt de binnenkomende informatie en publiceert die vervolgens op het web. Dat gebeurt in de vorm van een interactieve kaart die op onderwerp en tijdstip te filteren is en toegang geeft tot de oorspronkelijke rapporten.

Het Ushahidi-team werd een non-profit organisatie; de software werd een gratis en open source platform dat ieder naar eigen inzichten kan aanpassen. Er zijn intussen al tientallen toepassingen mee gemaakt.

Ushahidi heeft een gratis app voor Android en iPhone/iPad uitgebracht. Sommige Ushahidi-toepassingen hebben een eigen app ontwikkeld, bijv. MapATL over criminaliteit in Atlanta en Inherity over cultureel erfgoed wereldwijd.

Op de Ushahidi website staat een interactieve wereldkaart met alle bekende toepassingen van Ushahidi, allemaal aanklikbaar:

  • Ushahidi heeft een playback-knop waarmee je de historische ontwikkeling van de toepassing kunt simuleren.
  • Ushahidi laat u ook vaste lagen aan de kaart toevoegen bijv. een districtsindeling.
  • Ushahidi gebruikt voor dataverrijking aparte software (Silver River, ook gratis en open source).
  • Ushahidi kunt u op uw eigen server installeren, maar is ook kant-en-klaar te gebruiken via de Crowdmap-server.

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *