Een verkeerslicht dat zijn eigen keuzes maakt, informatie deelt met TomTom en Flitsmeister ?n u persoonlijk waarschuwt: dat staat nu nog alleen in Deventer. Eind van dit jaar staan ze overal. ,,U hoeft niet te jakkeren, ik spring zo toch op rood.”

Het is een verkeerslicht dat het verschil ziet tussen vrachtwagens, auto’s en fietsers. En zelfs kan besluiten om die zes vrachtwagens die aan komen rijden groen licht te geven. Want afremmen en weer optrekken vertraagt al het verkeer en is slecht voor het milieu. Het is een verkeerslicht dat kan besluiten om een complete stoet fietsers voorrang te geven. Dan moet die ene automobilist maar even wachten.

Testfase

Het verkeerslicht op de kruising Bolkesteinlaan met de Colmschaterstraatweg is onderdeel van de allerlaatste testfase van intelligente verkeerslichten, vertelt programmamanager Caspar de Jonge van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Op vijf plekken in Nederland worden ze komende weken ge?nstalleerd in verkeerslichten, onder meer in Apeldoorn (in juni) op de kruising Ravenlaan met de Hofweg. Als alles naar behoren werkt, gaat het licht op groen en krijgen ruim 1.250 stoplichten dit jaar nog de slimme software en hardware die n?g veel meer mogelijk maken. Want ze zien dan niet alleen het verschil tussen de verkeersstromen en maken verstandige keuzes. Automobilisten die de juiste app op hun smartphone hebben, krijgen op tijd te horen of ze alvast de voet van de rem kunnen halen (stoplicht springt toch op rood voor je er bent) of dat ze hun snelheid kunnen vasthouden (het blijft nog even groen).

Het moet ertoe leiden dat je niet onnozel staat te wachten voor rood licht terwijl je de enige weggebruiker bent in de wijde omtrek. Maar het draagt ook bij aan de verkeersveiligheid en het milieu. De Jonge: ,,We zijn jaarlijks in Nederland 90 miljoen euro kwijt aan maatschappelijke schade door verkeerslichten die nooit of zelden opnieuw worden ingesteld.” Ongelukken, uitstoot, onnodig lang wachten: het kost bakken vol geld, volgens De Jonge. Het project Talking Traffic (Pratend Verkeer) moet daar een eind aan maken.

Natuurlijk is privacy een puntje, zegt De Jonge. ,,Daar hebben we scherpe afspraken over gemaakt.” En kunnen de Russen straks onze verkeerslichten hacken? ,,We hebben natuurlijk de nodige eisen gesteld aan beveiliging.”

We hebben natuurlijk de nodige eisen gesteld aan beveiliging

Verkeerslichten ‘zien’ dus straks wat er om hen heen gebeurt in het verkeer. Dankzij software maken ze steeds de juiste keuzes. Bovendien delen ze hun gegevens met centrale computers (de ‘cloud’). Diensten als TomTom en Flitsmeister kunnen daar uit putten en weggebruikers wijzen op slimmere routes. Volgens De Jonge blijven gemeenten de baas op hun wegen. ,,Als bijvoorbeeld bij een school fietsers altijd voorrang moeten krijgen, dan kunnen zij dat zo bepalen.”

Deventer doet graag aan dat soort projecten mee, zegt Nico van Beugen van de gemeente Deventer. ,,Wij laten bijvoorbeeld al in de cloud weten als de Hanzebrug op staat. Navigatiesystemen maken al gebruik van die informatie.” Het maakt de stad beter bereikaar, zegt hij, en beperkt vertragingen. ,,We willen een betrouwbare partner zijn van weggebruikers.”

Het kruispunt in zijn stad is niet de meest spannende: een zijweg is nota bene doodlopend. Van Beugen: ,,Er komt wel allerlei verkeer langs. En het is een testfase, h??”

Bronnen: RTV Utrecht

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *