Een druk op de knop en er is binnen 5 tot 10 minuten hulp. Dat is het idee achter de applicatie X-Guard van het gelijknamige bedrijf uit?Hengelo. Afgelopen week werd het bedrijf gevraagd uitleg te geven aan de?Europese Unie. “Toch gaaf dat zo’n klein bedrijfje mag adviseren in Brussel.”
Medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg, servicemonteurs die ’s avonds op afgelegen plekken moeten zijn of geldtransporteurs. Zomaar wat mensen die op bepaalde momenten graag beveiliging zouden willen, maar die niet continu een ‘extra mannetje’ kunnen meenemen. Voor hen moet de applicatie van X-Guard een uitkomst zijn.
Hoe het werkt? Als een bepaalde knop op de smartphone of smartwatch wordt ingedrukt maakt de app vanzelf alarm. Een meldkamer wordt ingeseind. Die luistert vervolgens via de telefoon of er echt iets aan de hand is. Bij een geweldsdelict of andere calamiteit wordt meteen beveiliging ingeschakeld en naar de betreffende persoon toegestuurd. Via gps en het exactere ips (op welke verdieping bevindt iemand zich?) is de locatie te achterhalen. Realistisch? Wel volgens de eigenaren Rob Kuipers (55) en Guus Lentelink (60) van het bedrijf dat begin februari de overstap van Hengevelde naar Hengelo maakte. Kuipers: “Op dit moment zijn er vijfduizend toestellen aangesloten op de meldkamer, maar dat aantal groeit nu gigantisch. De politie krijgt meldingen binnen, maar verder zijn er in elk postcodegebied drie tot vier beveiligingsbedrijven aangesloten. Binnen 5 tot 10 minuten is er iemand aanwezig.”
Verdwijning
Een verdwijning van een jonge vrouw in 2002 was de aanleiding voor de applicatie. De vrouw werd later dood teruggevonden in Ahaus. “Zij was de Anne Faber van die tijd. Wij vroegen ons af of we ervoor konden zorgen dat iemand in zo’n geval digitaal om hulp kan schreeuwen. Gps werd net commercieel en dat wilden we inzetten.” Van een eerste alarmeringskastje werden langzaam stappen gemaakt naar de smartphone. Toch is particulier gebruik anno 2019 nog lastig, de applicatie is nog niet gebruiksvriendelijk genoeg. Maar dat kan volgens Kuipers niet lang meer duren. “We hebben jaren geknokt om iets te bereiken, nu komen er eindelijk dingen los.”
Alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is wil X-Guard nog een stapje verdergaan. X-Guard wil niet alleen noodbeveiliging aanbieden, maar ook d? overheidsapp worden. Om die reden mocht het bedrijf zijn visie geven bij de Europese Commissie. Kuipers: “Er is momenteel een wildgroei op het gebied van beveiliging. We hebben NL-Alert, AMBER Alert, Burgernet en WhatsAppbuurtgroepen. Dat moet wat ons betreft allemaal in ??n platform zijn. Bepaalde diensten zijn vanwege het gebruik van sms sowieso al achterhaald.”
In de toekomst moet het zelfs zo zijn dat als iemand van z’n fiets valt de applicatie zelf een melding doet. Er wordt automatisch gevraagd of de persoon in kwestie in orde is en mocht hij of zij niet reageren dan wordt er alarm gemaakt. Andere gebruikers uit de omgeving krijgen daar weer een melding van en kunnen aangeven of ze in staat zijn te controleren. Op deze manier zou ook HartslagNu (een platform waar burgerhulpverleners gevraagd worden te helpen bij hartproblemen) ge?ntegreerd kunnen worden in X-Guard.
Samaritanen
“Als iemand ‘een gezicht krijgt’, dan zijn er altijd mensen die willen helpen. Er zijn genoeg barmhartige samaritanen in deze wereld.” Toch durft Kuipers te garanderen dat de privacy van de gebruikers gewaarborgd is. In 2022 moeten 1,5 miljoen Nederlanders de applicatie op hun telefoon hebben staan. “Dat is inderdaad ambitieus, maar zeker niet onmogelijk”, aldus Kuipers. Over een jaar of vijf wil X-Guard wereldwijd actief zijn. “Als iemand uit New York hier is moet hij ook hulp kunnen krijgen. En andersom, natuurlijk. Als jij op vakantie gaat moet er in New York ook beveiliging zijn.”
“De Europese Unie heeft verplichtingen om haar inwoners goed te beschermen. In 2020 worden er nieuwe afspraken gemaakt en wij hopen dan dat de unie regeringen verplicht dit soort maatregelen te nemen. Veiligheid staat nu al bij veel bedrijven hoog op de lijst. Tot nu toe is dat dus onze afzetmarkt.”
Of het Hengelose bedrijf binnenloopt als de Nederlandse regering voor beveiliging via X-Guard kiest? “Ons doel is om mensen te beveiligen, niet om veel geld te verdienen. We willen de kosten voor gebruik laag wegzetten. Voor bedrijven is dat nu 0,09 euro per uur beveiliging, voor particulieren moet dat 0,02 euro per uur worden.”
Bron: Tubantia