Een nieuwe app Gfendr, ontwikkeld in samenwerking met sekswerkers, noemt zich de Airbnb voor sekswerkers. Voorstanders zeggen dat de veiligheid van sekswerkers ermee verbeterd, maar vanwege de internationale juridische grijze gebieden rond sekswerk, is er bezorgdheid dat de politie het zou kunnen gebruiken als een hulpmiddel om sekswerkers juist lastig te vallen.

Gfendr is een gratis app ontwikkeld in Montreal en heeft 700 gebruikers sinds de lancering twee weken geleden. Met de app kunnen sekswerkers hun diensten aanbieden en klanten beoordelen. Op hun beurt kunnen klanten naar sekswerkers zoeken op basis van hun voorkeuren en chatten met hun gekozen serviceprovider over locatie en prijs van tevoren.

Sekswerkers kunnen moeilijke of gevaarlijke klanten aandragen in de app en anderen helpen om onveilige situaties in de toekomst te voorkomen.

De belangenbehartigingsgroep voor sekswerkers uit Vancouver PACE zei dat de oprichters van de app hen en andere groepen in het hele land voorafgaand hebben benadert en om feedback hadden gevraagd. “We dachten allemaal dat de app geweldig was, omdat het het sekswerkers helpt om veiliger te kunnen werken”, zegt Laura Dilley, Executive Director van PACE.

Mede-ontwikkelaar Melissa Desrochers zegt dat zij en haar partner de app zonder financiering hebben gebouwd. Zodra er meer gebruikers zijn, kunnen sekswerkers betalen om hun diensten in de zoekresultaten te promoten. “Dit is een moeilijk project, maar we denken echt dat dit initiatief hun veiligheid kan verbeteren,” zei ze.

Dilley pleit voor decriminalisering van sekswerk. Gezien de huidige wetten die zeggen dat het kopen van seks en het helpen adverteren illegaal zijn, maakt ze zich zorgen dat de politie de app mogelijk zou gebruiken om informatie te verzamelen over sekswerkers en klanten. “De app is eigenlijk een derde partij, die reclame maakt voor sekswerkers. Veel van de advocaten met wie we spraken, vonden niet dat de app echt legaal was, “zei ze.

Gfendr heeft alleen een telefoonnummer of e-mailadres nodig om zich te registreren, en Desrocher verzekert dat deze en alle andere identificerende informatie wordt gecodeerd door een extern bedrijf, zelfs zij heeft er geen toegang toe. “We proberen binnen de wet te blijven,” zei ze. Uiteindelijk is “het collectieve voordeel belangrijker dan het individuele risico dat we kunnen hebben (zoals de ontwikkelaars).”

Bronnen: Metro News Vancouver, VICE, Gfendr

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *