Google lanceert Person Finder voor Japan

Google Person Finder werd ontwikkeld na de grote aardbeving in Ha?ti in januari 2010. De site is gebaseerd op het Katrina PeopleFinder Project dat werd opgezet door ruim 4000 vrijwilligers na orkaan Katrina. De Amerikaanse regering had hierom gevraagd omdat het zich grote zorgen maakte over de wirwar aan lijsten met vermisten die in omloop waren. Google heeft dit project in 2010 overgenomen.

Doel is het om mensen te helpen weer in contact te komen met vrienden en familie. Na de grote Japanse tsunami werden meer dan 600.000 personen ingevoerd. De Person Finder dienst kan op een mobiele telefoon worden gebruikt, maar ook via een website worden geraadpleegd. Ontwikkelaars kunnen de code eenvoudig opnemen op een website. Gebruikers van de People Finder kunnen de data ook lokaal opslaan of exporteren en dan vergelijken met een hun eigen bestaande database.

De Googe Person Finder dienst maakt onderdeel uit van Google.org, de filantropische organisatie van Google. De zoekgigant gebruikt jaarlijks ??n procent van de winst voor goede doelen. Zo houdt Google.org zichonder meer bezig met goedkope energie en het ondersteunen van kleine bedrijven, maar probeert ze ook tijdens grote rampen zoals de aardbeving in Turkije hulp te bieden.

Gebruikers kunnen via de site aangeven dat iemand vermist is door een mini-dossier met personalia aan te maken, tevens kan er een persoonlijke oproep of een foto aan toe worden gevoegd. Als iemand informatie over een vermist persoon heeft kan hij/zij hier vervolgens op reageren. Ook de vermisten zelf kunnen aangeven waar ze zich bevinden. Als de ramp onder controle is en de meeste vermisten gevonden zijn worden de gegevens weer verwijderd en wordt de site weer offline gehaald. De site is namelijk alleen online als er ook daadwerkelijk een ramp is geweest.

Google Person Finder

Ook tijdens de aanslag bij de Boston Marathon werd?Google People Finder gebruikt en konden mensen zien of hun bekenden zich al hadden?gemeld. De Boston Globe heeft daar ook een Google Docs document gemaakt waar mensen plaats bieden aan gestrande mensen om te overnachten. En ook het Amerikaanse Rode Kruis bood?een vergelijkbare tool voor het vinden van bekenden.

De site werd onder meer ingezet bij de volgende rampen:

Bronnen: Wikipedia, Google Person Finder

 

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten
Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *