pingbell-main-interaction-pgl1

Nooit meer je fiets kwijt? Dat terwijl er nog een hoop aan de fiets te verbeteren is. Dat bewijzen de Nederlandse makers van de slimme Pingbell. Deze fietsbel ziet er van buiten uit als iedere andere, maar dat geldt niet voor de binnenkant. De Pingbell zit namelijk vol met vernuftige hardware, waardoor hij verandert in een handig accessoire voor je smartphone.

In de Pingbell zit een draadloze ontvanger. Met behulp van Bluetooth Smart wordt er een verbinding gelegd tussen een smartphone en de fietsbel, waardoor er simpele signalen verstuurd kunnen worden. Bluetooth Smart is z??r energiezuinig, waardoor een opgeladen fietsbel ??n jaar lang gebruikt kan worden.

Door in een bijbehorende smartphone-app op een grote, rode knop te drukken, wordt er een kleine elektromotor in de fietsbel geactiveerd. Het resultaat: de fietsbel gaat af. In eerste instantie een geinige gimmick, maar dit is tegelijkertijd zeer handig. Door de bel op afstand af te laten gaan, kun je een fiets makkelijk terugvinden bij een drukke fietsenstalling. Je hoeft alleen maar je oren te volgen.

?De locatie van een fiets wordt bewaard zodra je wegloopt?

Op de kaart
Er zijn meer manieren om een fiets met de Pingbell terug te vinden. De app laat namelijk ook op een kaart zien waar de fiets precies staat geparkeerd. Daarvoor wordt geen speciale gps-ontvanger of andere geavanceerde hardware gebruikt, vertellen de makers: ?De locatie van een fiets wordt bewaard zodra je wegloopt?. De app kijkt dus waar je voor het laatst een Bluetooth-verbinding had en markeert deze plek op de kaart. Hierdoor heb je altijd een redelijk idee van waar de fiets ook alweer stond.

Diefstal
Er kleeft nogal een risico aan slimme fietsaccessoires zoals de Pingbell. Auto?s hangen ook vol met dure apparaten, maar deze worden in elk geval bewaard achter slot en grendel. Een fiets is op zijn beurt vele malen kwetsbaarder. Durf je de jouwe nog te laten staan, als er voor honderden euro?s aan slimme apparatuur aan hangt? We vermoeden dat de diefstal hiervan niet zo snel door een fietsverzekering wordt gedekt.

De makers van Pingbell zijn hier van bewust en hebben dit probleem tweeledig aangepakt. Ten eerste heeft de fietsbel een subtiel ontwerp gekregen. Van de buitenkant ziet dit er niet uit als een geavanceerde gadget, maar als een gewone, zwarte bel zoals vele anderen. Er staat niet met grote letters een naam op geprint, waardoor alleen de kenner het verschil zal zien.

Weet een fietsendief toch je geavanceerde fietsbel te herkennen? Dan heeft hij alsnog een speciale schroevendraaier nodig om hem te stelen. De Pingbell heeft namelijk aangepaste schroeven, die niet zomaar los te maken zijn. Een dief moet dus wel h??l gespecialiseerd zijn om je deze bel afhandig te maken.

Dat neemt uiteraard nog niet alle zorgen weg. Er zijn genoeg Nederlanders die een oude fiets in de stad gebruiken, omdat ze er van uitgaan dat hij binnen een bepaalde periode gestolen zal worden. En hoe goed de Pingbell ook vermomd en beveiligd is: je bent hem hoe dan ook kwijt als de gehele fiets wordt meegenomen.

Daar komt bij dat de Pingbell pas de eerste stap is bij het slimmer ? en waardevoller ? maken van onze fietsen. In de afgelopen maanden duiken er steeds meer handige accessoires op voor de fiets, waaronder fietslampen die je de weg wijzen en sloten die met Bluetooth ontgrendeld kunnen worden. Voor je het weet hangt de fiets vol met honderden euro?s aan apparatuur.

Kickstarter
De makers van de Pingbell zamelen geld in op Kickstarter, waar ze hopen om 40.000 euro te vergaren. Of dat ze gaat lukken, is nog even spannend: op woensdag 30 september loopt het project op een eind en op het moment van schrijven is het doel nog niet gehaald. De initiatiefnemers hebben echter vertrouwen, laten ze op Kickstarter weten: ?Er is nog hoop. We blijven ons product pushen, dus we hopen dat het op het laatst nog een beetje op gang komt?. Die hoop is deels terecht, aangezien veel Kickstarter-projecten op het einde pas een echte boost krijgen.

Pingbell 3

Ge?nteresseerden kunnen tot woensdag nog een steentje bijdragen door geld in het project te steken. Betaal je minstens 45 euro? Dan wordt de Pingbell naar je toegestuurd ? mits het project succesvol is.

Bronnen: IQ

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *