Kun je inbraken voorspellen en daders vaker op heterdaad betrappen? De politie in de Duitse deelstaat Niedersachsen denkt dat het mogelijk is met een slimme app die informatie over inbraken analyseert en herhalingsrisico inschat. De deelstaat Niedersachsen grenst aan de provincies Groningen en Drenthe. Als het aan de Duitse politie ligt wordt er op korte termijn samengewerkt met de collega?s in Nederland.

Politie-agenten kunnen tijdens hun surveillance met de app zien waar zich inbraakgevoelige buurten bevinden. Het ziet er ongeveer zo uit als de app buienradar waarop je aan de hand van rode of zwarte wolken slecht weer op je af ziet komen. Op de display van de inbrekerradar zien agenten de inbraken die de afgelopen 24 uur zijn geregistreerd. Ze kunnen hun surveillance dan in die omgeving plannen. De app bezorgt de agenten aansluitend alle informatie over inbraken die de afgelopen maand hebben plaatsgevonden.

De Duitse politie experimenteert sinds begin februari in de omgeving van Wolfsburg met de zelfontwikkelde app PreMap. Wereldwijde ervaring leert dat inbrekers vaak binnen 72 uur na een inbraak nogmaals toeslaan in een straal van 500 meter rond dezelfde omgeving. Internationaal wordt dat ?Repeat-Near-Victimisation? genoemd.

Agenten hoeven dankzij deze app niet meer surveillances te draaien op basis van onderbuikgevoelens of routine. De app helpt efficient en doelgericht te werken. In principe zouden inbrekers vaker op heterdaad betrapt kunnen worden. Maar dat is niet het doel van de app. De Duitse politie denkt dat de app gaat helpen inbraken te voorkomen.

De eerste ervaringen met de app zijn positief. Sinds februari maken 250 agenten gebruik van de slimme software. De feedback is volgens het Landeskriminalamt (LKA) Niedersachsen zonder meer positief.

Elders in Duitsland lopen nog twee vergelijkbare projecten. In Nordrhein-Westfalen en Baden-W?rttemberg wordt getest met commerciele software. In Bayern heeft de politie een test met commerciele software inmiddels succesvol afgesloten en wordt de software nu definitief ingezet bij surveillances.

Niedersachsen heeft bewust voor een eigen project gekozen waarvoor 100.000 Euro is uitgetrokken. Volgens de politie in Niedersachsen is het voordeel dat de eigen informatietechnici de eigen software voortdurend snel zelf kunnen verbeteren. In Niedersachsen werden in 2016 minder inbraken geregistreerd. Net als in andere Duitse Bundesl?ndern en in Nederland lijkt het alsof het aantal inbraken de laatste jaren afneemt. Volgens de Duitse politie is het probleem echter niet kleiner geworden.

Kan het publiek straks net als de politie de app gaan gebruiken zoals nu gebeurt met buienradar? De kans dat de politie de informatie met het publiek gaat delen is klein. Het gaat om gevoelige informatie die ook voor onrust kan zorgen. De proef met de PreMap inbrekersradar wordt in augustus afgesloten.

Bronnen:?Welt, GertBrouwer

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten
Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *