458582922

Auto asociaal geparkeerd op het fietspad? Met de app Towit kun je hem meteen laten wegslepen. Althans, dat is de bedoeling.
Steeds meer wereldsteden willen fietsen bevorderen, maar de fietspaden die het licht zien stellen vaak niet zoveel voor, uit Nederlands perspectief. De eerste stap is vaak een simpele streep op het asfalt, waar niet zelden illegaal wordt geparkeerd, of waar allerlei obstakels worden geplaatst. Met alle agressie tussen fietsers en automobilisten van dien.

De app Towit (vrij vertaald: ‘Sleep-‘m’) uit Toronto werpt zich in deze strijd.  Medeoprichter Michael McArthur vertelt aan Fast Company dat het idee was om mee te liften op het beleid van de burgemeester, die een verscherpt wegsleep-beleid had aangekondigd.

Towit2

Automobilisten aan de schandpaal
McArthur wilde aanvankelijk de app opzetten samen met de politie, maar dat bleek wat ingewikkeld. Daarom is de app nu vooral een manier om foutparkeerders aan de schandpaal te nagelen. Iedereen kan foto’s van een auto die het fietspad blokkeert online zetten.
De makers van Towit voeren nu alle gemeentelijke verordeningen in, met de bedoeling dat de app direct weergeeft of een auto fout staat geparkeerd. Het idee is dat een agent op afstand aan de hand van de locatie van de vermoedelijke foutparkeerder en een foto kan beoordelen of er sprake is van een overtreding, en direct een sleepwagen kan bellen.

Politiekorps moet er maar zin in hebben
“Leuk is dat ons systeem autobestuurders tevens kan laten weten waar ze wel en niet mogen parkeren”, zegt McArthur. “Of, ik kan de app laten weten dat ik mijn wagen ergens achter laat, en dat hij me tien minuten voordat mijn auto weggesleept wordt een seintje geeft, zodat ik hem kan weghalen.” De vraag is of dat niet eerder de calculerende automobilist in de kaart speelt.

Gaat het niet wat ver, mensen meteen weg laten slepen omdat ze een fietspad over het hoofd hebben gezien? McArthur denkt dat het tijd is voor een mentaliteitsverandering. “Eigenlijk willen we mensen aan het denken zetten over hoe hun gedrag van invloed is op anderen.”

De eerste ruzies over Towit staan al in geuren en kleuren op Youtube.

Bronnen: TowitBlogTOToronto StarMetro News – TorontoCTV NewsAM900 with Bill KellyCBC’s Here and Now with Gill DeaconMobile SyrupBetaKitMetro News – TorontoGlobal News – TorontoBiking TorontoTorontoistAM640 with Lorne HonickmanCP24TreehuggerIndie 88.1CycleRoad (Japanese)Fast CompanyZ24 (Dutch)Velomesto (Russian)The Active TimesThe Atlantic’s CityLabAuto Evolution6sqftCBS Richmond WTVR 6SIC Notícias (Portuguese)coUrbanizeCBS San Francisco KPIX 5L’obs Rue89 (French)Apps Magazine
USA Today’s Road Warrior VoicesGood MagazineMy Parkign SignMy Gadget Blog (German) SF MuniverseMetro – EdmontonThe WeekTrendHunterSüddeutsche Zeitung (German)
Philadelphia Bicycle Journal100.5 Kiss FMRidlr (Indian)Queensland Channel 7Queensland Channel 7 – SunriseParking TodayTechvibes

towit

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *