Meerkat

Ik gebruik het vaak in presentaties: bij de volgende generatie mobieltjes hoef je filmpjes niet meer te uploaden naar YouTube, je kunt gewoon video streamen. Maar waarom wachten op mooie telecomstandaarden? Het kan nu allang met streaming apps als Meerkat, Periscope en al eerder met Ustream of Livestream.?De gebruikersvriendelijkheid van zowel Meerkat als Periscope gekoppeld aan het directe bereik via Twitter zorgt er echter nu pas voor dat dit ook door veel gebruikers daadwerkelijk wordt gedaan.

Bij een incident zijn er dan geen honderden YouTube filmpjes, maar honderden TV kanalen live aan het streamen. En dan maar hopen dat er een uitzending gemist is.

Wat wat een mooie reconstructie zou je dan maken! Kijk eens naar dit hoax filmpje over een reconstructie middels social media na een grote brand:

Meerkat en Periscope geven in hun kleine lettertjes aan dat zij een licentie hebben op de filmpjes die via hun app worden gemaakt. Ze kunnen de filmpjes dus bijvoorbeeld gebruiken voor reclamedoeleinden, beelden kunnen worden doorverkocht en er kan een sublicentie aan andere bedrijven worden verleend. De verantwoordelijkheid voor de content wordt echter bij de filmer zelf gelegd; door het plaatsen van materiaal, geef je als gebruiker in feite de garantie dat alles wat je live streamt, legaal is.?Meerkat en Periscope beschouwen zichzelf niet als uitzenders, maar slechts als carriers en nemen voor de inhoud dus geen enkele verantwoordelijkheid, zoals je ook ziet bij internetproviders die zich niet verantwoordelijk achten voor hetgeen zij doorgeven.

Je zou kunnen zeggen dat Meerkat en Periscope een ‘democratiserend effect’ hebben op de vrijheid van meningsuiting. Iedereen wordt in potentie broadcaster, wat sommige nieuwsmedia ook als bedreiging zien.?Je hebt geen satellietwagen meer nodig om live op locatie uit te zenden, slechts een smartphone met Meerkat. Handig voor bij grote demonstraties.

Of persconferenties die nu door iedereen live kunnen worden uitgezonden.

Als individu heb je natuurlijk ook recht op je privacy en op bescherming van je persoonsgegevens. Dit zijn in de praktijk vaak botsende rechten. In principe zijn het privacy-belang aan de ene kant en de uitingsvrijheid aan de andere kant gelijke grootheden. Herkenbare beelden van iemand anders filmen en openbaar maken mag zonder toestemming van die ander, tenzij die persoon een redelijk belang heeft dat zich tegen publicatie verzet. In zo?n geval, of wanneer de opname en de uitzending daarvan strijdig is met het recht op bescherming van je persoonsgegevens, moet per geval worden bekeken welk recht voorgaat. De vraag is echter of iemand die staat te ‘periscopen’ zich met die afweging van grondrechten zal bezighouden.

Bronnen: Poynter, NRCQ,

 

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *