vigilante0

Onlangs is een controversi?le app gelanceerd met de evenzo controversi?le naam ‘ Vigilante’. De app, nu verder onder de naam Citizen, kon tot voor kort alleen nog in New York City gebruikt worden maar er is ophef ontstaan waardoor de app uit de App Store is gehaald. Een spectaculaire video laat zien hoe krachtig de toepassing kan zijn. Er zijn al wat meldingen gerapporteerd, maar onbekend is?hoe deze zijn afgelopen. Laten we hopen dat burgers zich ook met deze app aan de wet houden en zichzelf niet in gevaar brengen, zoals in onderstaande boodschap wordt verteld aan de gebruikers van de app.

vigilante2

Met gebruik van politiescanners en plotten van het incident op de kaart met GPS locatie worden Vigilante gebruikers gealerteerd in de buurt, vergelijkbaar met een SMS broadcast, maar nu gratis via een app.

Ze schrijven in hun manifest:

?The lens of the camera is incapable of lying. When we are able to look at a situation from multiple angles, the truth emerges. Transparency is the single most powerful tool in the fight against crime and injustice, and we believe it will rebuild cooperation towards a shared vision. Cooperation, in turn, will lead to safer communities, better cities, and a stronger nation.?

vigilante4

Onderstaande video toont een vrouw die gevolgd wordt door een verdacht figuur terwijl ze de politie belt. Aangezien 911 via openbare poilitiescanners uit te lezen zijn (hier zijn zelfs ook apps voor) wordt de melding daarna doorgezet aan een netwerk van gebruikers die kunnen kiezen of en hoe ze willen reageren. Uiteraard wordt erop gewezen de eigen veiligheid in acht te nemen, en de video zinspeelt erop om ook alles vast te leggen via beeld. Laten we hopen dat eigenrichting (mede door opnames als bewijs) uitblijft en dat New York er inderdaad veiliger door wordt.

De app is nu alleen nog beschikbaar via iOS en is zelfs even tijdelijk uit de appStore verwijderd.


v1 v5 v4 v3 v2

Het idee is vergelijkbaar met eerdere innovaties zoals die ook in Nederland ontwikkeld zijn. Het filmpje van ComProNet werd door sommigen ook als controversieel ontvangen, omdat een taxi?zijn auto schuin op de weg zette om de weg te blokkeren voor een naderende scooterdief.

UPDATE: De app is inmiddels alweer opnieuw gelanceerd, maar onder een minder controversiele naam: Citizen.

Het idee blijft hetzelfde en de functionaliteit is eigenlijk niet veranderd. Kennelijk kreeg het op deze manier wel de goedkeuring van Apple. Met een nieuwe naam moest er ook een nieuw filmpje gemaakt worden dat ook iets milder is geworden:

vigilante1

Bronnen: The Sun, Reddit, Inverse, Dailystar, Zita,?Medium, Gizmodo, New York Post, Daily Mail, SnapMunk, HITC

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *