Een ernstige val van een wielrenner in Zuid-Limburg heeft geleid tot een nieuwigheidje bij de hulpverlening: de 112 app (Android).
Blaauw belde?112, maar kon?niet vertellen in welke straat hij stond. Kostbare tijd ging voorbij, tot een toevallig passerende automobilist de situatie redt. De situatie spookt na bij Blaauw, die besluit zoiets nooit meer mee te willen maken. Samen met informaticastudent Max Martens ontwikkelt hij daarom een 112-app.
De 112-app kan altijd worden gebruikt, los van op wiens telefoon deze staat. Blaauw: ,,Er is namelijk geen ontgrendelingscode nodig, je kunt de app aanklikken in het beginscherm.” Maar er is toch al een noodoproep? ,,Dat klopt, maar als je via de noodoproep belt, heb je weer geen locatiegegevens bij de hand”, legt Blaauw uit. Iets dat de app wel biedt. De lengte- en breedtegraad verschijnen automatisch op je scherm. De app schakelt ook automatisch over op luidspreker, zodat je de co?rdinaten die je op je scherm leest, hardop kunt voorlezen.
De app is eigenlijk heel simpel. Al kostte het anderhalf jaar voordat het duo klaar was. ?Er zaten een paar lastige dingen in die we uit moesten zoeken?, vertelt Martens. ?Vandaar dat het tijd heeft gekost.?Gek eigenlijk dat zo?n app nodig is. In andere landen, zoals Denemarken, kunnen ze in de alarmcentrale precies zien waar je bent.?Daar is de app helemaal niet nodig.?
In Nederland dus wel. Blaauw: ?We hebben hem zo gebouwd dat iedereen hem kan gebruiken. De 112-app hoeft niet eens op je telefoon te staan, als iemand hem maar heeft.?Er is namelijk geen ontgrendelingscode nodig, je kunt de app aanklikken in het beginscherm.?
Maar er is toch al een knop voor een noodoproep, waarvoor je de telefoon niet hoeft te ontgrendelen? ?Dat klopt, maar als je via de noodoproep belt, heb je weer geen locatiegegevens bij de hand?, legt Blaauw uit. De app biedt dat wel. De lengte- en breedtegraad verschijnen automatisch op je scherm. De app schakelt ook automatisch over op luidspreker, zodat je de co?rdinaten die je op je scherm leest, hardop kunt voorlezen. De lengte- en breedtegraad werken op basis van gps en zijn altijd beschikbaar, gegevens als straatnaam, postcode, plaats en land alleen als er verbinding is met internet. Blaauw: ?Dat is in ieder geval nauwkeuriger dan het peilen van de locatie zoals ze dat bij de meldkamer doen. Die berekenen waar je bent op basis van je signaal ten opzichte van de drie dichtstbijzijnde zendmasten.?
De app werkt voorlopig alleen volledig op Android. Blaauw: ?De iPhone is beter beveiligd, daar kunnen we niet om de ontgrendeling heen werken. We kijken nog of hier een oplossing voor is te vinden. Maar Android heeft een steeds groter marktaandeel.?
Blaauw en Martens willen geen geld verdienen met de app, die inmiddels een paar duizend keer is gedownload. De app is dan ook gratis te verkrijgen in Google Play onder de naam ?112 app? en werkt zonder advertenties. Martens: ?We krijgen er veel goede reacties op. Dat is al leuk. We hoeven er niet rijk van te worden.?
Het zou al mooi zijn als ze er echt mensenlevens mee kunnen redden, zegt Blaauw. ?Het verschil tussen op een paar meter nauwkeurig en ??n zijstraat verder kan het verschil tussen leven en dood betekenen.?
Brabants Dagblad,?1Limburg, Limburger