SOS ALARM - screenshot   SOS ALARM - screenshot   SOS ALARM - screenshot

samsungalaxys2-met-appStichting Landelijke SOS ALARM Hulpdienst introduceerde in 2014 de app SOS Alarm die bij calamiteiten levens moet redden. De alarmerings-app roept hulpverleners (artsen, defensiepersoneel, EHBO’ers, bedrijfshulpverleners) op bij een calamiteit als ze daar toevallig bij in de buurt zijn. Voordat officiële hulpdiensten arriveren, kunnen ze alvast hulp verlenen. De stichting wil haar systeem aansluiten op de centrale meldkamers van alarmnummer 112, maar dit vergt veel tijd. Ze blijft daarover in overleg met de overheid, maar wil niet langer wachten. De initiatiefnemers roepen gekwalificeerde hulpverleners op – samen zo’n miljoen Nederlanders – zich via http://helplevensredden.nl te registreren. Zo’n 20.000 mensen hebben zich inmiddels gemeld.

Op de site valt te lezen: “De Landelijke SOS ALARM Hulpdienst stelt burgers in staat om zelf verantwoordelijkheid voor en met elkaar te nemen voor een veilige leefomgeving tot de officiële hulpdiensten gearriveerd zijn. Ook uw dierbaren kunnen op deze wijze eerste hulp ontvangen. De hulpdienst alarmeert bij een calamiteit vrijwillige SOS ALARM Hulpverleners die zich in de nabijheid van de calamiteit (ongeval/onwel worden) verkeren. De geregistreerde vrijwilligers vormen gezamelijk een nieuwe hulpverleningskolom, waardoor de slagkracht met de politie, brandweer en ambulance vergroot worden en aanrijtijden overbrugd.”

Er is een gedeelte voor alle burgers en voor geregistreerde SOS ALARM Hulpverleners. Hierdoor ben je altijd op de hoogte van een calamiteit in de buurt en kun je zelf alarm slaan. De app bevat onder andere: eerste hulp tips, Persoon vermist, Ik ben OK, Hulp in uw buurt, AED zoeken, etc. Zie hieronder de uitleg van onder ambassadeur van het initiatief Hein Vergeer:


Let op: er is nog een andere SOS Alarm app 

Bovenstaande app moet men niet verwarren met de SOS Alarm app van Focus Cura Zorginnovatie die een alarmeringsdienst voor ouderen en chronisch zieken heeft gemaakt die zo langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Met deze SOS AlarmApp sla je bij drie contactpersonen of een zorgmeldkamer alarm als je je niet goed voelt of een onveilig gevoel hebt. Contactpersonen ontvangen dan een SMS met een alarmmelding en daarin een GPS-link van Google Maps waarop ze kunnen zien waar je bent. Het aanmelden voor de SOS AlarmApp kost niets en het gebruik ervan de eerste drie keer ook niet. De app wordt standaard geleverd met drie gratis alarmcredits.

iPhone schermafdruk 1iPhone schermafdruk 2iPhone schermafdruk 3

Bronnen: NRC Handelsblad (13 juni 2014), Helplevensredden, SOSAlarm.nl

 

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *