‘Het is een experiment van een half jaar om te bekijken wat jongeren tegen online heling kunnen doen’, legt Luuk van Spijk van de Politieacademie in Apeldoorn uit. De politie kan bijvoorbeeld een foto laten zien van gestolen voorwerpen, waar de havisten en vwo’ers op internet de oorsprong van kunnen opzoeken. Met het oog op privacy zijn de opdrachten die de scholieren kunnen oplossen echter beperkt. De jongeren uit de drie noordelijke provincies krijgen ook geen inzage in politiedossiers.
Zo’n 40 jongeren van onder andere het Comenius in Leeuwarden, ROC Friese Poort en het Drachtster Lyceum steunen de politie Noord-Nederland bij de aanpak van criminaliteit. Via de pilot ‘Teenage Crimefighters’ wil de politie van jongeren tussen de 16 en 18 jaar leren hoe ze zich in de digitale wereld bewegen. De jongeren krijgen incidenten voorgelegd waarbij de politie wil weten hoe ze dat met de hulp van nieuwe media zouden oplossen. De eerste zaak waarnaar ze kijken, is die van de moordpoging op de directeur van Clafis, Bert Jonker.
Bert Jonker werd begin januari beschoten op het parkeerterrein bij Thialf?in Heerenfeen. Volgens de politie krijgen de jongeren alleen geen inzicht in de onderzoeksgegevens.
‘We willen zoveel mogelijk werken met bestaande zaken, bijvoorbeeld door namen te veranderen’, zegt projectleider Joyce Kerstens van het lectoraat Cybersafety van de NHL Hogeschool. ‘Vergeleken met zedenzaken of geweldsdelicten is de prioriteit voor diefstal laag bij de politie. Dan zijn helpende jongeren een uitkomst.’ Ook studenten Forensische orthopedagogiek van de Universiteit van Amsterdam en een onderzoeksgroep van criminologen werken mee aan de proef.
De NHL Hogeschool heeft eerder online criminaliteit bestudeerd. Recent onderzocht een groep studenten van het lectoraat Cybersafety onder 700 respondenten of die phishing, een vorm van internetfraude, op websites konden herkennen.
Frisse idee?n