media_xll_3290046 (1)

Een speciale app laat zien waar vluchtelingen aan de kant van de weg staan.

Internationale vrachtwagenchaufeurs kunnen elkaar voortaan met een app waarschuwen voor vluchtelingen op de route. Verdachte situaties en insluipers worden met een simpele klik doorgegeven.

Chauffeurs klagen al langer over vluchtelingen die zich proberen te verstoppen in hun vrachtwagens. Voorheen waarschuwden chauffeurs elkaar daarvoor door te toeteren. Dat is nu niet meer nodig. Op de gratis app kan de gebruiker aangeven waar hij vuchtelingen heeft gezien. Die informatie is vervolgens voor iedereen te zien.

Verklikker
De mobiele verklikker is er niet alleen voor chauffeurs onderling. Meldingen van truckers over collega’s die mogelijk vluchtelingen aan boord hebben, worden doorgegeven aan de politie. Die kan aan de hand van de opgegeven locatie meteen optreden.

De Engelse maker van de app, Jeffrey Scott (36), haalde zijn inspiratie voor de online verklikker uit een lezing van de Engelse grenspolitie, waaruit bleek hoe moeilijk het was om alles te controleren zonder meteen al het verkeer stil te leggen. Toen hij zelf ter plaatse ging, zag hij dat chauffeurs elkaar probeerden te waarschuwen. Om dat proces te vergemakkelijken ontwikkelde hij vervolgens de app.

Scanstraat
Woordvoerder Renee Reijers van Transport en Logistiek Nederland reageert verrast op het bestaan van de nieuwe app. Ze kan daarom ook niet zeggen of Nederlandse chauffeurs er gebruik van maken. ,,Je ziet wel dat chauffeurs een stuk bewuster zijn van het probleem. Waar eerder slechts 20 procent door de speciale scanstraat ter plaatse reed om te kijken of er verstekelingen waren, ligt dat nu op al op 80 procent.”

De speciale app kan overal ter wereld worden gebruikt, maar is vooral gemaakt voor de problemen in Calais. De app is er al voor iOS (Apple). Een Android-versie is nog in ontwikkeling.

BF intelligence

Bronnen: AD, Bright

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *