facebook fraud

Je bent net te laat om kaartjes te kopen voor dat ene festival of concert. Je baalt eigenlijk enorm, want je had zo ontzettend graag willen gaan. Wat doe je dan, je probeert toch nog op de een of ander manier aan een kaartje te komen.

Vroeger was de website Marktplaats de aangewezen plek om nog een kaartje te bemachtigen. Maar door de opmars van de sociale media is Marktplaats niet meer alleen de plek waar kaartjes worden verhandeld.?Steeds vaker zijn kaartjes te koop via sociale media. Instagram, SnapChat, LinkedIn, Google +, Facebook, Twitter. Een greep uit diverse sociale media die voorhanden zijn. Lief en leed wordt gedeeld op het internet. Voor foto’s moet je bij Instagram zijn, voor korte berichten van 140 karakters is Twitter ideaal, je werkleven wordt via LinkedIn aan de wereld verspreid en via Facebook kan je eigen beslommeringen en die van je vrienden van over de hele wereld volgen. Het aantal mensen dat gebruik maakt van sociale media stijgt ieder jaar nog. Zo maken er in 2014 bijna 9 miljoen Nederlanders gebruik van Facebook. Niet zo vreemd dat die plek ook steeds meer fraudeurs aantrekt.

Tickets
Ook voor je concert- of festivaltickets kan je tegenwoordig op sociale media terecht. Op Facebook is er bijvoorbeeld een pagina die “kaartjes gezocht/aangeboden” heet. Vaak gaat het goed, maar het kan ook heel erg mis gaan en daar kunnen de dames Lisa en Petra helaas over meepraten. Lisa probeerde lastminute kaartjes te bemachtigen voor een concert. Via Marktplaats kreeg ze contact met een verkoper die nog wel over kaartjes zou beschikken. Lisa zou het bedrag voor de kaartjes via internetbankieren overmaken. Om vertrouwen te wekken stuurde de verkoper een foto van zijn paspoort op. De verkoper vraagt aan Lisa om hetzelfde te doen. Helaas heeft dit voor Lisa verstrekkende gevolgen. Allereerst komt ze erachter dat ze haar geld dat ze heeft overgemaakt, kwijt is. Want de verkoper bleek een oplichter. Maar het ergste moest nog komen.

Kopie paspoort
Petra wilde via facebook kaarten kopen voor een dansfeest, want ze was te laat voor het kopen van tickets. Ze zag dat “Lisa” nog kaartjes in de aanbieding had voor 180 euro. “Lisa” gaf aan dat ze wel gegevens wilde uitwisselen en stuurde aan Petra een kopie van haar paspoort op. Ze verzocht Petra hetzelfde te doen en helaas heeft Petra daar aan gehoor gegeven. “Lisa” wilde nog aanvullende gegevens van Petra en dat heeft ze ook allemaal gegeven. Petra heeft uiteindelijk het geld overgemaakt. Opeens kreeg Petra een schokkend bericht. “Lisa” bleek “Lisa” helemaal niet te zijn. De oplichters hebben uit naam van de echte Lisa verschillende accounts op Marktplaats en Facebook geopend. Petra was dus, net zoals Lisa, ook opgelicht. Een paar minuten nadat Petra het geld had overgemaakt, krijgt een dreigbrief van de oplichters. Ze willen 500 euro anders gaan ze, net zoals bij Lisa, ook van haar foto van haar paspoort misbruiken. Voor Petra er erg in had, hadden de oplichters al nep-accounts gemaakt op onder meer Facebook en Partyflock, met alle gevolgen van dien.

Identiteitsfraude

Een identiteit is snel gestolen, met name op het internet. Identiteitsfraude heeft vele verschijningsvormen. Soms kan je niet voorkomen dat je gegevens misbruikt worden door internetcriminelen. En als je er achter komt is het al te laat. Met andere woorden, je hebt dan geen idee dat je eigenlijk met iemand anders te maken hebt.

Marianne werd bijna slachtoffer van ID-fraude. Maar bij haar zijn niet haar eigen gegevens misbruikt, maar doet een persoon zich voor als iemand anders. Als een Afrikaanse kardinaal nog wel. Marianne is actief op Facebook en ze krijgt een vriendschapsverzoek van Kardinaal Peter Turkson, president van de raad van vrede en veiligheid bij het Vaticaan. Marianne heeft een paar jaar geleden, naar aanleiding van de dood van haar man, een boek geschreven. Het boek ‘Doorheen het leven, doorheen de dood’ heeft ze ook in 2013 aan de Paus aangeboden. Dus de link tussen Paus en Kardinaal is voor haar snel gelegd. Marianne krijgt het verzoek om naar een congres in Rome te komen om daar voor een internationale delegatie een speech te houden. Ze vind het een hele eer, vooral tegenover haar overleden man en al snel besluit ze ervoor te gaan. Ze hebben via Facebook over en weer contact. Niet alleen over het congres en dat schept vertrouwen bij Marianne. Kardinaal Turkson is van plan alles voor haar te betalen. Ze moet alleen wel zelf een bijdrage van 400 euro betalen voor de deelname aan het congres. De Kardinaal vraagt of ze via een grenswisselkantoor 400 euro wil over maken op de rekening van Ovie Turkson in Nigeria. Marianne vindt dit wel vreemd, want Kardinaal Turkson komt niet uit Nigeria maar uit Ghana. Als Marianne bij het grenswisselkantoor arriveert is deze gesloten. Een geluk bij een ongeluk, want haar vriend vertrouwt het toch allemaal niet. Voor de zekerheid stuurt ze haar correspondentie met Turkson naar een Nederlandse bisschop. Deze stelt vast dat het om fraude gaat. Een kardinaal zal namelijk nooit vragen om een bedrag aan hem zelf over te maken.

Bovenstaande verhalen geven wederom aan dat het altijd oppassen is op het internet. En het principe blijft gelden: lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dat het ook.?Deze verhalen staan niet op zichzelf. Ook bij de Fraudehelpdesk?merken ze dat de verschuiving naar de sociale media heeft plaatsgevonden. Politie kent ook de problematiek en geven er ook zeker prioriteit aan. Echter, ze kunnen er niet voor zorgen dat de foto’s die in omloop zijn, van het internet afgehaald worden.

Om identiteitsdiefstal te voorkomen wordt door afgeraden nooit zomaar een kopie van uw paspoort aan iemand te geven.

Voorkom fraude
Mocht je toch op de een of andere reden een kopie aan iemand willen geven, volg dan deze richtlijn:

– schrijf op de kopie het woord “kopie”
– noteer de datum
– noteer het doel waarvoor de kopie wordt afgestaan
– streep het burgerservicenummer door

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken?heeft?de KopieID app gelanceerd, waarmee je gemakkelijk met je smartphone een veilige kopie van je identiteitsbewijs kunt maken.

Bronnen: Tros opgelicht (1, 2)

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten
Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *