AfbeeldingIn 2011 kwamen er 313 aangiftes van straatroof binnen. Bij een derde was een smartphone de buit.

Volgens korpschef Simone Steendijk zitten jongeren veel meer thuis achter de computer op social media als Facebook en Twitter dan dat ze op straat hangen. En als ze daar wel zijn, kijken ze op de schermpjes van hun smartphones. Bij straatroven is de smartphone dan ook geliefd. In 2011 kwamen er in de politieregio Brabant Zuid-Oost 313 aangiftes van straatroof binnen. Bij een derde was een smartphone de buit.

Politie-Twitter: Al 240 volgers tegen straatroof

De Amersfoortse politie trekt in de strijd tegen de straatroven al zeker tweehonderdveertig volgers met de experimentele inzet van internet- en telefoondienst Twitter. De proef is net gestart.

De politie wil het sociale medium Twitter vooral direct na een straatroof gebruiken bij het opsporen van daders, door hun signalement en vluchtroute snel naar volgers te twitteren. De hoop is dat de hulp van ‘burgerinformanten’ via Twitter bijdraagt aan het indammen van de reeks straatroven die al sinds eind vorig jaar aanhoudt.?De politie noemt het opvallend dat zich al zo snel zoveel volgers hebben aangemeld voor de Twitterdienst. ,,Het is heel hard gegaan,” zegt een woordvoerder. ,,En we krijgen al goeie reacties.” Tot aanhoudingen heeft de inzet van het sociale netwerk nog niet geleid.
Enige tijd geleden werden gegevens over een straatroof aan de Ariaweg, waarvan een 29-jarige Amersfoorter slachtoffer was, direct naar de Twittervolgers gestuurd. ,,Agenten in de noodhulp die op zo’n melding af gaan, geven bijvoorbeeld signalement, autokleur en rijrichting telefonisch direct door naar een collega die er klaar voor zit om het op de Twittersite te zetten. Volgers kunnen dan onder andere op hun iPhone onmiddellijk de gegevens vinden en mee uitkijken naar de daders.”?Via internetmedium Twitter kunnen gebruikers korte berichten van maximaal 140 tekens versturen. Het is enigszins vergelijkbaar met sms-berichten.
De politie in Amersfoort is bij wijze van proef gestart met de internetopsporing, die is te volgen via de website www.twitter.com/politie033, en evalueert over enkele maanden de resultaten.

Volgers moeten zich aanmelden voor de Twittersite. De regiopolitie Utrecht, waartoe het district Eemland-Zuid met Amersfoort behoort, heeft daarnaast een algemene Twitteromgeving met ruim elfhonderd volgers. Als volgers vertrouwelijke daderinformatie hebben, kunnen ze die volgens de politie overigens beter niet openbaar via ’tweets’ op internet verspreiden, maar via een priv?bericht aan de politie te melden of 1-1-2 te bellen.

Advocaat zet vragen bij Facebookbewijs straatroof

Advocaat Schoenmakers is bijzonder kritisch over het deels via Facebook verkregen bewijs tegen drie verdachten van een straatroof in Tilburg. De zus van het slachtoffer vond op internet foto’s van een mogelijke dader.?”De politie maakte dankbaar gebruik van haar speurwerk. Maar zolang we niet weten hoe dat hele traject is verlopen plaats ik daar grote vraagtekens bij”, pleitte Schoenmakers voor de Bredase rechtbank.

Officier van justitie Van Damme ziet niet in waarom de Facebook- foto van de 20-jarige Tilburger niet als bewijs kan dienen. Hij eiste tegen hem en twee even oude plaatsgenoten dertig maanden cel. De drie verdachten zijn op vrije voeten. Als de rechter de eis overneemt, moeten de Tilburgers weer terug naar de gevangenis.?Het slachtoffer wordt door een groepje mannen tegen de grond gewerkt. Hij wordt geslagen en geschopt en van zijn schoudertas beroofd. In de broekband van een van de overvallers denkt hij een vuurwapen te zien.?Een meisje dat vlakbij in de auto zit met haar vriend ziet even later vier mannen uit de bosjes komen met een schoudertas. Ze herkent twee van hen. Een derde komt haar vriend bekend voor.
Het meisje dat in de auto zat heeft volgens advocate Assouiki contact gehad met de zus van het slachtoffer. ‘Ingefluisterd’ door die getuige zou de zus gericht op internet naar haar cli?nt hebben gezocht. “Er is geen objectief bewijs dat naar hem leidt”, concludeerde Assouiki. Net als haar collega’s Mooren en Schoenmakers vraagt de advocate vrijspraak.
De officier van justitie stelt daar tegenover dat een andere getuige heeft gezien hoe iemand op de grond lag en werd geschopt door vier mannen. Ook ziet die buurtbewoner een rode auto, terwijl een van de verdachten in zo’n auto reed destijds. De derde verdachte is bij een fotoconfrontatie door het slachtoffer herkend.
De rechtbank doet uitspraak op 25 oktober.

Politie zet overvallers te kijk op het internet – Burgemeester: Alles op alles om rovers te grijpen

De politie in de Rijnmond zet overvallers voortaan te kijk op haar website. Door foto’s van daders te plaatsen, hoopt het korps dat het rovers nog heter onder de voeten wordt. Hiermee moet de overvalgolf die de grote steden teistert een halt worden toegeroepen.

De webpagina?is gelanceerd met beelden van beveiligingscamera’s van twee overvallen op supermarkten in Rotterdam-Zuid in januari.?De politie verwacht dat er veel beelden van andere roven volgen, omdat steeds meer winkels zijn uitgerust met bewakingscamera’s.?,,Alles wat nuttig is, kunnen we plaatsen. De overvallers blijken vaak jong te zijn. Hun jonge vrienden zijn vaak goed thuis op internet. Ze kunnen ons wellicht helpen,” zegt een politiewoordvoerder.
Het korps hoopt dat de beelden zich wijd over internet verspreiden. ,,Als dit op bijvoorbeeld Dumpert.nl of Geenstijl.nl komt te staan, zullen we een nog groter publiek trekken.”?De politie toonde onlangs nog camerabeelden om vandalen te pakken die in oudejaarsnacht hadden huisgehouden. De raddraaiers hadden in de Rotterdamse wijk Zevenkamp voor bijna een miljoen euro schade aangericht in metrostations en bij bus- en tramhaltes. De foto’s leidden tot vijf aanhoudingen.
Ook zette het korps onlangs een filmpje op YouTube, de website waar mensen zelf hun filmpjes kunnen plaatsen, om aandacht te vragen voor een straatroof in Vlaardingen. Dat heeft nog niet geleid tot aanhoudingen. ,,Maar wij denken dat het helpt, anders zouden we het niet doen.”
Burgemeester Opstelten is positief. ,,Ik juich dit zeker toe. De politie moet alles op alles zetten om rovers te grijpen,” zegt hij. Hij ziet geen problemen met de privacy van de rovers.

Bronnen:?BN/DeStem,?AD/Amersfoortse Courant (7 maart 2008),?AD.

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *