Het is donker en laat. Misschien lijken de schaduwen wat sinister. Studenten kunnen zich veiliger voelen als een politieagent naast ze loopt, maar de meesten willen geen agenten hiermee lastig vallen. “We weten dat BYU een zeer veilige campus is. Maar veilig zijn en veilig voelen is niet hetzelfde”, zei Jordan Lund, een eerstejaarsstudent aan de Brigham Young University.

Slechts een paar mensen maken dagelijks gebruik van het BYU University Police SafeWalk-programma. Maar nog eens 11 studenten gebruiken elke dag de virtuele SafeWalks dankzij een nieuwe app die is gemaakt door BYU-studenten en campuspolitie.

Het fysieke SafeWalk-programma komt ’s avonds laat of’ s morgens vroeg samen en gaat over een een politie- of gebouwveiligheidsmedewerker die met een student of werknemer over de campus kan lopen. Met de virtuele SafeWalks, beschikbaar via de BYU-app, kan ook de BYU University Police een student volgen zonder erbij te zijn.

 

Een gebruiker opent de SafeWalks-functie in de BYU-app op zijn telefoon, gebruikt zijn BYU-inloggegevens, bevestigt zijn telefoonnummer en tikt vervolgens op een kaart om zijn bestemming te bevestigen. De app stuurt een sms-bericht met de mededeling dat hun SafeWalk is gestart en de politie van de campus kan de voortgang volgen. De politie ontvangt een waarschuwing als de snelheid van de gebruiker snel toeneemt (om aan te geven dat hij in een auto stapt), als het te lang duurt om op hun locatie te komen of als de gebruiker te ver van het pad naar zijn locatie is afgedwaald. De politie kan dan sms’en of een gebruiker bellen om te controleren of ze veilig zijn. Buitencamera’s op BYU kunnen ook de voortgang van studenten volgen.

De app bevat ook een noodknop die studenten en medewerkers kunnen gebruiken om snel iemand ter plaatse te krijgen.

“Het geeft ons een middel waarbij, als ze onveilig zijn of in zich onveilig voelen en op die noodknop drukken, we precies weten waar ze zijn, we weten wie ze zijn en we heel snel met hen kunnen communiceren”, aldus Steve Goodman, de manager van het BYU Police Technology and Communications Center. De app volgt de locaties van gebruikers niet wanneer ze de SafeWalk-functie niet gebruiken.

Goodman vertelt dat de politie van de campus eerder naar commercieel beschikbare apps had gekeken om virtuele SafeWalks uit te voeren, maar gaf er de voorkeur aan om het in de bestaande app te plaatsen die studenten al gebruiken om dingen te doen zoals hun lesrooster checken, zien welk eten er voor de lunch die dag wordt geserveerd en hoe naar het dichtstbijzijnde toilet.

Als er een noodgeval is, kan de politie van de campus of een veiligheidsagent van het gebouw binnen drie minuten ter plaatse zijn. ’s Nachts zijn agenten meestal in voertuigen of op de fiets en kunnen ze er sneller kunnen komen, of een beveiligingsbeambte in de buurt kan zien wat er aan de hand is.

Sinds de app gelanceerd in november, heeft de politie al een paar keer een agent gestuurd om in contact te komen met een student die ze niet konden bereiken. In alle gevallen was de batterij van de telefoon van de studenten dood, en bleek het loos alarm.

Het werk aan de app begon een jaar geleden toen Lund en Landon Moore deelnamen aan de studentenadviesraad en aan een project werkten om de veiligheid op de campus te verbeteren. De studenten werkten samen met de BYU University Police en het Office of Information Technology om het te realiseren. Moore zei met de financiering van de app-functie, BYU heeft aangetoond dat het de veiligheid van studenten serieus neemt. “Ik denk dat dat aantoont dat de universiteit er echt om geeft,” zei Moore.

Lund deelde op een dag donuts uit op campus om de SafeWalk-functie bekendheid te geven toen een student haar vertelde dat het een goed idee was. “We weten dat het tot nu toe een positieve impact heeft gehad,” zei Lund.

Physical SafeWalks zijn gebleven, en Goodman verwacht dat meer studenten het zullen gebruiken als het word bekend wordt.?”Het is gewoon een van die dingen die precies goed voelt,” zei Goodman. “Iedereen kwam samen en werkte zo goed samen, en ik ben blij verrast door hoe snel het is gekomen. En het is een goed doel. ”

Bronnen: Herald Extra

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *