Helaas is het zo dat je er in de VS niet altijd op kunt vertrouwen dat politieagenten de wet netjes volgen. Solomon’s Shield is een app (iOS) die onlangs is gelanceerd om burgers cameramogelijkheden en rechtsondersteuning te bieden als agenten besluiten hun bodycam niet aan te zetten. Bodycambeelden van de politie worden steeds vaker opgevraagd of door de politie zelf op internet geplaatst bij ongeregeldheden. Toch komt het ook voor dat bodycams niet aangezet worden door agenten, iets wat toch nog steeds in controversi?le situaties voorkomt:

Solomon’s Shield laat je de video live op Facebook streamen, en geeft uitgebreid uitleg over je burgerrechten:

Als u de app toestemming geeft om uw camera en microfoon te gebruiken, en toegang geeft tot uw locatie en contacten, verbindt u de app met uw Facebook-account via een andere app die Village Keepers heet. Van daaruit kan je een ontmoeting met de politie op Facebook live gedeeld worden, evenals een selecte lijst van contacten uit je persoonlijke omgeving die je wilt waarschuwen.

De app bestaat uit twee delen: ‘Encounter’ is bedoeld voor ontmoetingen met de politie en ‘Mijn rechten’ is een gedeelte dat de juridische kant van civiele en strafrechtelijke interacties belicht. “Encounter” bevat een handleiding voor situaties waarin de politie kan optreden, zoals: in de auto, in de woning, in de buurt en met andere burgers. Als u een van deze situaties kiest, dan krijgt u een aantal tips.

Details over hoe je je niet moet verzetten tijdens een arrestatie in het “Encounter” deel van de app.

“Mijn rechten” bevat een overzicht van scenario’s en een lijst van rechten wanneer een ambtenaar van de wet u staande houdt, aankomt bij u thuis of een zoeking wil doen. Er is ook een woordenboek voor dergelijke politie-zoekopdrachten, met bekende Amerikaanse termen ‘probable cause‘ en ‘plain view doctrine‘.

Het ‘Mijn rechten’ deel van de app.Volgens de app-ontwikkelaar’s neef, is de man achter de app een advocaat:

Helaas is informatie niet altijd genoeg om burgers te beschermen tegen de politie. Afro-Amerikanen hebben een kans die 3 keer zo groot is om gedood te worden door politieagenten volgens data die is samengesteld over politiegeweld. Die data geeft aan dat er in 2017 160 afro-amerikanen door politieagenten zijn gedood.

Toch is zelfs een live Facebook-stream niet genoeg om politiegeweld te stoppen in de VS, zoals blijkt uit de casus van Philando Castile.

Toch willen de makers van deze app een beter geinformeerde en veiligere samenleving cre?ren. De app is daarom gratis te downloaden.

Bronnen: Inverse

Gerelateerde berichten:

Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *