foto boeven app

Initiatiefneemster Josette Hogewoning?

Ze kunnen zo handig zijn, die groepsgesprekken met de buurt op WhatsApp. Deelnemers attenderen elkaar bijvoorbeeld op een volgens hen verdacht persoon dat door de straat loopt. Of ze roepen op tot waakzaamheid als in de buurt weer eens een winkel is overvallen.

Maar tegelijkertijd grijpen veel appers de gelegenheid aan om het weer of de laatste buurtroddels te bespreken. Praat de Vlaardingse Josette Hogewoning er niet van. Weinig Vlaardingers krijgen op een dag zoveel appjes als zij.

Waarschuwing
Hogewoning stond aan de wieg van de razend populaire buurtgroep in Vlaardingen, zag het initiatief overgenomen worden in andere steden en beheert nu ook groepen in Maassluis, Rozenburg, Rotterdam, Schiedam, Barendrecht en Groningen.?In totaal kijkt ze in zo’n negentig groepen mee. Alleen in de haringstad zijn al zo’n zesduizend belangstellenden aangesloten.

Hogewoning zegt snel in te grijpen wanneer de gesprekken niet langer over ongure types of diefstallen gaan: ,,Dan zeg ik dat de groep daar niet voor bestemd is. De volgende keer geef ik een waarschuwing. Als het dan n?g eens gebeurt, verwijder ik die persoon uit de groep.”

Want als het in zo’n WhatsApp-groep gesmeerd loopt, kan het een hoop opleveren. Hogewoning: ,,Je werkt samen met buurtbewoners. Dat betekent dat je extra ogen en oren hebt. Sinds ik vier jaar geleden met wijkagent Kor de Jong een groep begon, hebben we verschillende successen gehad. Er zijn inbrekers opgepakt en winkel- en scooterdieven aangehouden. Allemaal dankzij de groepen.”

Professionaliseren
En om successen te blijven boeken, wil Hogewoning – mede op aanraden van de CDA-fractie – professionaliseren. Samen met wijkagent De Jong heeft ze inmiddels appontwikkelaars aangeschreven om naar een nieuw soort applicatie te kijken.?,,Een app waarmee je all??n zaken kunt melden. Chatten is dus niet mogelijk. Er liggen grove ontwerpschetsen bij twee ontwerpers, het project staat nog in de kinderschoenen. Doel van de app is voorkomen dat mensen dingen melden die niet gemeld moeten worden. Zo hopen we dat anderen niet meer afhaken.”

Hoeveel geld de app zal kosten, is nog onduidelijk. Het plan is een stichting op te richten en daarmee geld in te zamelen. Hogewoning hoopt dat de gemeente wil meebetalen. Het college heeft al gezegd positief tegenover het idee te staan en onder andere met de Vlaardingse in gesprek te willen. De raad zal trouwens het laatste woord hebben.

Bronnen: AD

Lees de publicatie over Het Nieuwe Melden:


Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten
Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *