Skype_LogoWijkagenten in Rotterdam houden sinds december 2012 op drie plaatsen in de Rotterdamse regio digitaal spreekuur via de gratis internetbeeldverbinding Skype. Zo hoeven mensen niet meer naar hun wijkagent toe te lopen of de telefoon te pakken. Het is geen vervanging, maar een aanvulling. Bovendien liep het echte spreekuur in de wijk toch al niet, dus misschien dat dit initiatief helpt om de drempel tussen wijkbewoner en de politie te verlagen. De wijkagenten zitten op vaste tijdstippen achter de pc en krijgen ook een smartphone mee zodat ze mobiel bereikbaar zijn. Ook kan er in Gelderland bij de politie aangifte gedaan worden via Skype.

En in Cambridgeshire, Engeland, doet de politie al buurtonderzoek via Skype.

Webcamseks voor web van alter ego’s op Skype

Skype wordt voor meerdere criminele activiteiten gebruikt, zoals afpersing en zeden. Onlangs werd in Rotterdam 2,5 jaar cel ge?ist tegen Eugene E. die meisjes online aanzet tot seksuele handelingen, waarbij hij te werk ging onder verschillende namen. Voor zes zaken staat hij terecht.

Eugene lijkt?een aardige jongen op wie al dan niet minderjarige meiden smoorverliefd worden tijdens het chatten op internet. Maar wie hem eenmaal een naaktfoto heeft gestuurd, krijgt te maken met een agressieve Angelo, Regilio, Lindomar of Player4Real. Door hen worden de meisjes gechanteerd: “Als je je borsten niet voor de webcam betast en likt, als je je niet vingert, dan zet ik je naaktfoto op Facebook. Of ik kom je verkrachten. Of ik vermoord je moeder en je zusje”.?Een meisje blokkeert Eugene op Whatsapp en ze krijgt prompt intimiderende sms’jes van Angelo.

Een van de slachtoffers verklaart voor de Rotterdamse rechtbank. ‘Ik moest spijbelen om voor hem op Skype te komen.’ Haar ouders zien hun levenslustige dochter veranderen in een ‘vlak en emotieloos’ kind. ‘Iedereen wist van de naaktfoto’s behalve wij’, verklaart haar moeder. ‘Ze werd in de klas en op straat uitgemaakt voor hoer en slet.’ ?Maar ook de klasgenoten en vrienden die haar pesten en uitschelden, weten niet dat ze wordt aangezet tot webcamseks.?Radeloos besluit ze zelfmoord te plegen. Dat ze nog leeft, is te danken aan een toevallige voorbijganger die haar in verwarde toestand op het spoor aantreft. ?’En opeens stonden die lieve zedenrechercheurs aan de deur’, verklaart haar moeder. ‘Daardoor wisten we eindelijk dat haar onverklaarbare gedrag niet aan haar lag, maar dat ze slachtoffer was van deze man.’

Eugene S. wijt zijn gedrag aan zijn woede, die hij ‘ergens kwijt’ moet. Het heeft iets te maken met een gewelddadige overval in zijn huis in 2010, waar tijdens de zitting verder niet op wordt ingegaan. Zijn advocaat voert geen inhoudelijk verweer. Ze vindt dat justitie niet ontvankelijk is omdat enkele geluidsopnamen van slachtofferverklaringen zijn zoekgeraakt.

Justitie eist 2,5 jaar cel, waarvan 20 maanden onvoorwaardelijk, plus een jaar therapie in een gesloten inrichting. Uitspraak 8 oktober 2014.

Bron:?www.twitter.com/polberkelland, Nu.nl?en De Volkskrant

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten
Tagged with →  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *